ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ
 


 


Κεντρική
Μόνιμα Κείμενα
Προσωρινά Κείμενα
Επίκαιρα
Μουσική Παράδοση
Κρίσεις - Σχόλια
Σητειακές Κοντυλιές
Προσωπικές πληροφορίες

 

Η Χ Ω Τ Ο Υ Β Ι Ο Λ Ι Ο Υ
 Από τη Μουσική Παράδοση
της Ανατολικής Κρήτης.
ΗΛΙΑ Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΗ


ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ : ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

Είναι εικόνα από τον πολιτισμό και την κουλτούρα ενός λαού η μουσική του παράδοση.
Αν αναλύσουμε το περιεχόμενο και την έννοια της «Μουσικής Παράδοσης», θα βρούμε πως προκύπτουν, εκτός των άλλων και ιδιαίτερα στοιχεία που προσδιορίζουν τον χαρακτήρα και γενικά τις ευαισθησίες του λαού που αναφέρεται η μουσική αυτή.
Η μουσική παράδοση είναι άρρηκτα συνδεμένη με τον χορό, τις διασκεδάσεις και άλλες εκδηλώσεις, ατομικές ή κοινωνικές.
Σε κάθε μια από τις περιπτώσεις αυτές, έχομε να παρουσιάσουμε στοιχεία του πολιτισμού μας.
Στο χορό : Την τεχνική του. Ο τρόπος εκτέλεσής του νοηματικός. Η ενδυμασία των χορευτών η παραδοσιακή, παρουσιάζει πληθώρα από στολίδια στις γυναίκες. Απλές και λιτές για τους άνδρες. Οι συμβολισμοί δεν λείπουν και από τις ενδυμασίες αυτές. Η κάθε περιοχή, ο κάθε τόπος παρουσιάζει την ιστορία του σε σύμβολα ή κινήσεις στο χορό.
Αποτελούν όλα αυτά βασικά στοιχεία της ταυτότητας του λαού. Αυτά δεν επιδέχονται παραποίησης ούτε νόθευσης.
Πολλές οι παραλλαγές των διασκεδάσεων. Συντροφικές (μικρές παρέες), κοινωνικές, στις γιορτές και τα πανηγύρια σε υπαίθριους ή κλειστούς χώρους.
Η μουσική παράδοση με τις λοιπές εκδηλώσεις δεν είναι απούσα από τις Εθνικές γιορτές, ιδιαίτερα με τις ενδυμασίες και γενικά από τα ευχάριστα Εθνικά γεγονότα.
Σε όλες αυτές τις εκδηλώσεις εμφανίζεται η νέα γενιά με τα εμβλήματα και την κουλτούρα των προγόνων τους. Μ’ αυτόν τον τρόπο παρουσιάζεται η ιστορία και αποδεικνύεται η προέλευση του λαού στις εκδηλώσεις αυτές.
Επειδή αναφερόμαστε ενδεικτικά για τη μουσική παράδοση, να σταθούμε λίγο σ’ αυτήν. Να μιλήσουμε για τη δική μας μουσική της Ανατολικής Κρήτης που την γνωρίζομε ιδιαίτερα, την αισθανόμαστε, τη ζούμε. Μιλούμε τη γλώσσα της και νιώθομε στο άκουσμά της να μας πλημμυρίζουν συναισθήματα σε εικόνες καταγραμμένες στη διάρκεια της ζωής μας. Κι ακόμη φανταστικές εικόνες από το απώτερο παρελθόν, σαν μηνύματα εκείνων που έφυγαν και μας άφησαν αυτές τις παρακαταθήκες.
Η μελωδία στη μουσική παράδοση της Ανατολικής Κρήτης, είναι πλούσια σε χρώματα, παραλλαγές, αέρινα συναισθήματα στα γαλήνια ακούσματα, που οδηγούν τον ψυχικό κόσμο του ακροατή σε τόπους παραδείσιους, απόλυτης ηρεμίας και ανάτασης.
Γιατί άραγε αναμοχλεύομε τις μνήμες με τα παραπάνω; Ο σκοπός είναι ένας και μοναδικός :
1. Για να τονίσουμε πως η μουσική παράδοση, η γνήσια μουσική παράδοση, που αποτελείται από δυο βασικά στοιχεία, τις γνήσιες μελωδίες από το ένα μέρος και το παραδοσιακό όργανο από το άλλο, είναι εκείνη που μας εκπροσωπεί σ’ όλες τις εμφανίσεις και τις εκδηλώσεις μας. Με τη μουσική αυτή και τα παραδοσιακά μας όργανα τιμούμε τους προγόνους μας, τον τόπο μας, τον πολιτισμό μας.
Με τα σημερινά ακούσματα, πλην λίγα και από λίγους, αναφερόμαστε σε άλλο πολιτισμό, άλλη κουλτούρα και χώρο από τον οποίον απουσιάζουν τα ιερά και τα όσιά μας. Αυτό πρέπει να το αντιληφθούμε και να το συνειδητοποιήσουμε, ιδιαίτερα δε η νέα γενιά.
2. Για να θυμίσουμε επίσης πως και στο χορό και τις ενδυμασίες υπάρχουν βασικά στοιχεία που προσδιορίζουν την ταυτότητά μας. Να πούμε για παράδειγμα, πως τα κρόσσια και τα άλματα τα συνεχή στο χορό, σαν να κάνουμε επίδειξη σωματικής ικανότητας και αντοχής και όχι κινήσεων που δίδουν την χάρη σαν θέαμα, αλλά και τους συμβολισμούς που περιέχονται στις κινήσεις αυτές, δεν βρίσκονται σαν στοιχεία παράδοσης στην κουλτούρα μας. Το .ίδιο έχομε να πούμε και για τις ενδυμασίες. Η κάθε περιοχή και ο λαός της, στις παραδόσεις του, έχουν συγκεκριμένο ένδυμα τόσο για τις γυναίκες, όσο και για τους άνδρες. Κι αυτές οι στολές, πέραν από το καλαίσθητο της παρουσίας τους, υποκρύπτουν και συμβολισμούς. Δεν είναι τυχαία τα σχήματα και τα στολίδια με τα οποία κοσμούνται.
Ας τα έχουμε αυτά υπόψη μας για να μπορέσουμε να κρατήσουμε την ταυτότητά μας που είναι συνυφασμένη με τη γνήσια παράδοση σ’ όλες τις παραπάνω εκδηλώσεις και εμφανίσεις.
Εκείνο που πραγματικά τηρούμε, είναι η παράδοση στην κουζίνα και τα παρασκευάσματα σε γλυκά.
Τι θα λέγατε αν στο τραπέζι μας, μας έφεραν συνήθειες άλλων τόπων; Εδώ θα επαναστατούσαμε. Γιατί να μην κάνουμε το ίδιο και για τις λοιπές παραδόσεις μας ;
Ο αγώνας για τη μουσική μας παράδοση συνεχίζεται. Μια μορφή του αγώνα τούτου, είναι και η παρούσα στήλη.


 

 

Κεντρική | Μόνιμα Κείμενα | Προσωρινά Κείμενα | Επίκαιρα | Μουσική Παράδοση | Κρίσεις - Σχόλια | Σητειακές Κοντυλιές | Προσωπικές πληροφορίες